BIT:BOT ROBOT

A Bit:bot egy kerekeken guruló robot. A Bit:boton van egy csatlakozó, ebbe kell a micro:bit-et beledugni, úgy, hogy a micro:bit-en lévő LED-ek felfelé nézzenek. A micro:bit vezérli a Bit:botot a micro:bit alján található csatlakozókon keresztül.

Nézzük, hogy milyen kütyük találhatók a Bit:bot-on:

  • Micro:bit csatlakozó - Az elemtartó alatt lévő hosszanti csatlakozóba lehet a micro:bit-et bedugni, úgy hogy a micro:bit LED-jei felfelé nézzenek.
  • Motorok - Két oldalt DC motorok mozgatják külön-külön a nagy kerekeket. Elől egy golyós segédkerék van, amely minden irányba szabadon tud gördülni. A motorokat a micto:bit külön és együtt is tudja vezérelni. Ha a két motor egy irányba és ugyanakkora sebességgel forog, akkor a robot egyenesen előre, vagy hátra megy. Ha a két motor sebessége vagy iránya között különbség van, akkor a robot elfordul.
  • Vonalolvasó szenzor - A Bit:bot alján, egymással párhuzamosan van két vonalolvasó szenzor. A szenzorok a fekete színt képesek érzékelni maguk alatt bizonyos távolságra. Az érzékelő két részből tevődik össze, egy infravörös LED-ből, mely a föld felé világít és egy fotodiódából, ami érzékeli a földről visszaverődő infravörös fényt. A fekete szín elnyeli a ráeső fényt, ezért erről nem, vagy csak kevés fény fog visszaverődni. Ez a vonalolvasó működési elve.
  • Ultrahangos távolságérzékelő - Az UH szenzor a robot elejére van szerelve. Ultrahangot bocsájt ki és a visszaverődött hullámokból számítja az előtte lévő tárgy távolságát.
  • Neopixel LED sor - A Neopixel LED-ek különlegessége, hogy digitálisan irányíthatók. Mind a szín, mind a fényerősség állítható. A Bit:bot-on 12 db LED van. Hat az egyik oldalon és hat a másikon.
  • Fényérzékelők - Két fényérzékelő van a robot elején. Külön olvasható az értékük.
  • Zümmögő - Ezzel hangot lehet kicsiholni a robotból, leginkább egyszerű pittyegéseket.
  • Elemtartó - Három darab AA méretű alkáli vagy újratölthető elem (Ni-MH) tehető a tartóba.
  • Kapcsoló - A robot hátoldalán lévő kapcsolóval lehet a Bit:bot-ot be- és kikapcsolni.
  • Tolltartó - A robot hatuljára van szerelve egy tolltartó, amibe filcet, tollat lehet rakni és a robot egy papírra rajzolni tud vele.

Bővebb angol leírás itt.

FONTOS! A micro:bit-en lévő két gombot egyszerre lenyomva és az eszközt közben újraindítva, a micro:bit beáll Bluetooth párosítási üzemmódba. Ekkor egy animáció, majd egy véletlenszerű alak jelenik meg a kijelzőn. Mivel a Bit:bot vonalérzékelői a micro:bit nyomógombjainak a vonalára vannak kötve, ezért a robotot a földre helyezve és ott bekapcsolva, a micro:bit be fog állni Bluetooth párosítás üzemmódba és nem az általatok megírt program fog elindulni. A Bit:bot 1.1-es verzióját mindig a levegőbe emelve indítsátok el és csak pár másodperc múlva tegyétek a földre.